Blogger Widgets

Pages

Ads 468x60px

Monday, 7 May 2012

Perhimpunan Bersih Hasilkan 8 Tan Sampah

Datuk Bandar Kuala Lumpur Tan Sri Ahmad Fuad Ismail berkata Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) menanggung kos sebanyak kira-kira RM300,000 ekoran perhimpunan BERSIH 3.0.

Katanya, kerugian tersebut termasuk kerosakan pada lanskap dan kos membersihkan kira-kira 8 tan sampah sarap di sekitar kawasan perhimpunan di ibu negara.

"Kita sudah cakap. Kita kata jangan buat sampah. Tapi pada hari itu, lapan tan sampah. Semuanya sampah atas jalan raya. Kamu cakap bersih, tapi semuanya kotor. Atas jalan semua kotor.

"Jadi siapa sebenarnya yang mendapat faedah. Kita sudah beritahu daripada awal, tapi beradablah. Orang lain juga di tempat lain, buat tunjuk perasaan, tapi mereka tak buat kotor," katanya.

Bercakap dalam sidang media, Ahmad Fuad berkata DBKL membuat laporan polis berhubung kerosakan tersebut dan turut membaikpulih lanskap yang telah mengalami kerosakan.

Menurutnya lagi, pihak berkuasa tempatan itu mengambil berat terhadap peniaga yang menjalankan perniagaan seharian, malah ada di kalangan mereka yang menutup premis perniagaan mereka susulan perhimpunan itu.

Ditanya sama ada pihaknya akan mengambil tindakan undang-undang kepada pengajur BERSIH 3.0 berhubung, termasuk berhubung dakwaan melanggar sekatan di Dataran Merdeka, Ahmad Fuad berkata DBKL akan mengkaji tindakan tersebut.

"Itu kita akan tengoklah... Kita akan selidik. Kita sudah buat report polis terhadap kerosakan yang berlaku. Tindakan lain, kita akan kaji," katanya.

1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...